Plant in de kijker – Grote kaardebol

Een van mijn favoriete planten is onze wilde kaardebol.

Niet alleen is het een speciale verschijning met zijn hoogte van maar liefst 200 cm en zijn prachtig bloemhoofd maar heeft hij enkele bijzondere natuurwaarden:

Naast nectar voor bijen, vlinders en hommels is deze één van de vaste plantenreeks die na zijn bloei zaden voorziet voor vogels. Zijn er in jouw buurt distelvinken waargenomen? Plant hem dan zeker, het is een waar spektakel om in de winter vanuit je woning de distelvinken op deze plant te zien.
Knip hem dus zeker niet af na zijn bloei, anders ben je niet alleen de zaden kwijt voor vogels maar ben je ook het volgende jaar je plant kwijt.
Grote kaardebol is namelijk een tweejarige. De moederplant bloeit eenmaal en moet zich dan verder in stand kunnen houden door het zaad dat hij tijdens de winter laat vallen. Daarbij is het wintersilhouet een pareltje in je border.

Wie de kaardebol kent zal misschien ook al gemerkt hebben dat deze prachtige bladeren heeft, de tegenoverstaande bladeren vormen als het ware een kommetje. Tijdens regen vangen ze water op en lessen ze de dorst van vele insecten en vogels. Dipsacus is dan ook afkomstig van het Griekse Dipsao en betekent “dorstig”.

En nu snel naar de kwekerij om deze fantastische plant zijn verdiende plaatsje in je tuin te geven!