Lavendel in je tuin, een goed idee?

Als je rondkijkt in ons land lijkt het vaak alsof we maar één plant kennen voor in onze tuinen. En wordt Lavendel vaak te pas en te onpas gebruikt. Voor vele tuinarchitecten vaak een frustratie, voor natuur een uitheemse plant. Maar lavendel is en blijft een nuttige plant. Alleen is er een juiste plaats voor lavendel.

Lavendel is namelijk een mediterraanse plant en voelt zich helemaal thuis op zandgrond en op het zuiden. Woon je in een gebied met bijvoorbeeld kleigrond, ga dan kijken naar andere alternatieven. Er zijn zoveel mooie, nuttige vaste planten die je hetzelfde resultaat kunnen geven als lavendel zowel esthetisch als functioneel.

Als je iemand bent die in zijn tuin enkel voor inheems wil gaan dan kan je eens kijken naar oa wilde marjolein, wild kattenkruid en echte Gamander.

In de Kempen kunnen wij ons dus gelukkig prijzen en zonder schroom genieten van lavendel. In juni een feest voor hommels, bijen en vlinders. Maar ook voor ons. Hij trakteert ons op een uitbundige paars bloei, heerlijke geur maar ook heel wat medicinale en culinaire functies. Ik gebruik hem graag ’s avonds voor in de thee, heerlijk rustgevend of droog hem voor in geurzakjes.

Er bestaan uiteraard ongelofelijk veel lavendelsoorten. De Lavendula agustifolia is de “echte” of “wilde” lavendel.