Laat de haag maar bloeien

Een haag is één van die groenvormen die niet weg te denken is uit onze Vlaamse tuin.

Ook wordt deze al te vaak vrij vroeg in het jaar netjes en keurig gesnoeid zodat die mooi strak staat. Daarmee missen we al het moois dat onze haagplanten te bieden hebben.

Liguster is er zo eentje.

Veel mensen weten niet dat deze haag vanaf mei in prachtige bloei komt te staan. Ze produceert heerlijk geurende, witte bloemen en zijn een feest voor onze bijen, hommels en vlinders.

Laat ze dus volgende keer maar even heerlijk in bloei komen en geniet van al dat gezoem en gefladder. In juli, als de grootste bloei voorbij is kan je dan de haag gerust snoeien.

De zegswijze ‘in mei leggen alle vogels een ei” is uiteraard niet zomaar een leuk rijmpje.

Ook in je hagen maken de vogels nest en dit zeker tot einde juni.

Wanneer je dus je haag in mei/juni gaat snoeien riskeer je ook heel wat vogelnesten kapot te doen. De cijfers in het VOC (Vogel Opvang Centrum) liegen er niet om. Er wordt een enorm aantal vogels binnengebracht van tuinen waar men iets te vroeg de schaar er heeft ingezet.

Laat alles dus maar even zijn gang gaan en zet vanaf nu de maand juli op je tuinagenda voor enkele snoeiwerken. Blijf gerust in de maanden mei en juni lekker zonder schuldgevoel in je tuinstoel liggen, als dat geen goed nieuws is!