Hoe je bodem onkruidvrij houden

Een kale bodem wil zichzelf nu eenmaal altijd bedekken, als jij het niet doet, doet hij het zelf wel. Dat is nu eenmaal een van de natuurwetten en zo begint het onkruidverhaal in jouw tuin.

Een kale bodem heeft ook nog andere nadelen. De bodem droogt zeer snel uit en bij zware regenval kan het water niet snel genoeg infiltreren in je bodem.

Hoe vermijd je nu een kale bodem? Beplant hem!

Voor plekken die snel moeten dichtgroeien, kan je een bodembedekker gebruiken. Het is ook belangrijk om het juiste aantal stuks per m2 te nemen. Ga toch zeker voor 10 stuks. Met het besparen op het aantal stuks planten, kom je later bedrogen uit.Je blijft met hetzelfde probleem zitten want je bodem zal niet volledig bedekt geraken en het onkruid weet zijn weg tussen je bodembedekker wel weer te vinden.

Wat zijn de voordelen van een beplante bodem:

  • Bij zware regenval kunnen de planten dit water gebruiken, je bodem zal dus meer water kunnen opnemen en je hebt hierdoor minder last van wateroverlast.
  • Tijdens de aanhoudende droogte zorgt de beplanting voor verkoeling van je bodem, je bodem warmt veel trager op en droogt veel minder snel uit.
  • In de winter is je bodem dan weer beschermt tegen vorst en vele diertjes kunnen hier lekker overwinteren.

Om bij aanplant de planten de kans te geven om dicht te groeien en alvast de bodem ertussen bedekt te houden, kan je houtsnippers tussen de plantjes leggen. Wanneer je bodem uiteindelijk volledig bedekt is met de planten, zullen de houtsnippers reeds vergaan zijn. Zo creëer je meteen van bij de start een bedekte bodem.